Literatura kobieca: głosy pisarek, które zmieniły literacki krajobraz.
Kluczowymi składnikami smaku w winogronie są cukry, kwasy oraz polifenole. Te trzy relacje przynoszą winu trzy z pięciu bazowych smaków: słodki, kwasowy oraz gorzki. W każdym lub razie, istnieje wielka ilość substancji w winogronach, jakie gwarantują smak. Substancje te są aktualne w znikomych ilościach (ocenianych czasem w milionowych częściach). Wszelkie te substancje dają winogronom specjalistyczny smak, definiowany, jako smak kluczowy. Smak podstawowy cechuje każdą odmianę winorośli. Większa część składników smakowych odkrywają się położone w wewnętrznej części skórki grona. Dlatego ważne jest, by tłoczenie absorbowało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia fundamentalnego smaku każdemu winu – wina. Należy rozróżnić między aromatem a bukietem. Aromat jest charakterystycznym zapachem pochodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, w trakcie kiedy bukiet jest reprezentatywnym zapachem sposobu produkowania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego winogrona mają ten sam aromat, jednakowoż inny bukiet.
1. Sprawdź teraz
2. Kliknij i zobacz
3. Czytaj dalej
4. Czytaj dalej
Mody w sztuce: od impresjonizmu po postmodernizm.